retro-horloges

Retrostijl horloges zijn de nieuwste horlogetrend

Met alle publiciteit rondom smartwatches en wearables lijkt het soms wel alsof er geen ‘gewone’ horloges meer gedragen worden. Niets is minder waar. Een van de belangrijkste trends op horlogegebied is dat veel horlogemerken teruggaan naar de stijl van de jaren zestig, vijftig en zelfs de jaren veertig van de vorige eeuw! Wel voorzien van de modernste uurwerken, dat spreekt vanzelf.

 

Vintage is hot!

Wie bij vintage alleen maar denkt aan stoffige kringloopwinkels heeft het mis. Vintage is hot en hip! Zo hot dat er fashionmerken zijn die zich helemaal hebben gespecialiseerd in de vintage stijl. Bijvoorbeeld het (Nederlandse) kledingmerk King Louie.  Zo zijn er ook horlogemerken die zich laten inspireren door vintage en retro. Het merk Fossil is er groot mee geworden. Door slim gebruik van materialen en styling geïnspireerd op de Amerikaanse populaire cultuur van de afgelopen 60 jaar weet het merk altijd heel modieuze en gewilde horloges te maken!

   

vlnr: Original boyfriend, Jake, Townsmen horloges van Fossil

 

Retro-stijl horlogemerken

Naast horlogemerken die zich laten inspireren door de vintage cultuur zijn er ook merken die zich helemaal richten op het maken van horloges in de stijl van de jaren veertig tot zeventig. Bijvoorbeeld het Britse merk Henry London waarvan de gehele collectie is gebaseerd op een vintage horloge van Portobello Road market. Maar ook het chique Nederlandse horlogemerk Renard steekt klassieke horloges in een modern jasje.

Daarnaast bestaan er ook horlogemerken die al sinds de oprichting (vaak begin twintigste eeuw) trouw blijven aan de ontwerpen waarmee het merk ooit is begonnen. Een mooi voorbeeld hiervan is het klassieke pilotenhorloge van Junkers en hun uitgebreide lijn horloges naar Bauhaus ontwerp. Maar ook designmerk Jacob Jensen produceert nog steeds de door de oprichter ontworpen series horloges als de Icon, Classic en Arc.

 

   

vlnr: Henry London, Junkers, Jacob Jensen

 

Re-makes en re-issues van klassieke horloges

Verschillende merken steken oude succesnummers in een nieuw jasje of brengen zelfs een hele reeks klassieke modellen opnieuw uit. Festina bijvoorbeeld heeft een serie horloges uit 1948 opnieuw uitgebracht. Het model is beschikbaar in verschillende kleuren en voor heren (36 mm) en voor dames (29 en 20 mm). Ook horloges met klassieke stretchband vind je in deze collectie. Zwitserse merken als bijvoorbeeld Philip Watch en Edox hebben een speciale lijn re-issues voor de liefhebbers van vintage modellen. Voordeel van deze heruitgaves is dat je een klassiek horloge hebt met een modern uurwerk; Alle voordelen van de moderne tijd in retro-stijl.
Maar ook moderne klassiekers blijven bestaan! Wat denk je van digitale Casio horloges uit de jaren zeventig en tachtig?

 

    

vlnr: Festina, Edox, Casio classic

 

Grote keuze retro stijl horloges

Dat retro dé trend is voor 2017 zien we aan de nieuwste collecties die binnenkomen. Heet van de pers: zelfs het XXL merk Kyboe! komt binnenkort met een New Classic serie horloges (met een bescheiden 40 mm) die modern zijn met een vette knipoog naar oude tijden. En ook TW Steel laat zich met de nieuwe Volante horloges van een veel klassiekere kant zien dan we van het merk gewend zijn.

 

Geïnspireerd geraakt door dit blog? Bekijk dan nu de nieuwste horlogecollecties van bekende merken. Of kom langs in onze winkels en laat u adviseren.

Bekijk alle horloges